joi, 28 februarie 2008

Cine blocheaza sanctionarea incompatibililor?

Prin intrarea în vigoare, în luna noiembrie 2007, a ultimelor capitole ale Legii 144/2007, privind Agenţia Naţională de Integritate (ANI), s-a intrat într-un vid total de autoritate în privinţa sancţionării incompatibilităţilor sau conflictului de interese în care se află demnitarii de orice rang.
Procedurile prevăzute în Legea 161/2003, cu privire la autoritaţile competente să sancţioneze demnitarii aflaţi în incompatibilitate, au trecut în sarcina ANI.
În acelaşi timp, ANI nu este operaţională, astfel încât, de peste 3 luni, şi cine ştie pentru cât timp de-acum înainte, administraţia publică din România este sat fără câini – nu există autoritate care să sancţioneze incompatibilităţile sau conflictul de interese.

Având în dezbatere, la Senat, OUG 138/2007 (care modifică Legea ANI) Comisia pentru Administraţie Publică mi-a adoptat un set de amendamente, prin care, până la data operaţionalizării efective a Agenţiei de Integritate, incompatibilităţile să fie sancţionate, în continuare, de către autorităţile competente anterior Legii ANI (prefecţi, consilii locale sau judeţene, etc.) pe vechile proceduri.

Raportul final, întocmit de Comisia Juridică, nu a acceptat solicitarea Comisiei pentru Administraţie, respingând această soluţie.
În acest fel, opţiunea Comisiei Juridice din Senat este clară: se blochează pe termen nedefinit orice procedură de sancţionare a incompatibilităţilor şi conflictului de interese!!

Cine are acest interes?
Are legătură cu campania electorală ce se apropie?
De ale cui dosare trebuie să nu se atingă nimeni până după alegeri?

Personal, voi susţine în plenul Senatului aceste amendamente şi voi cere lista de vot, pentru a căuta mai uşor răspunsul la aceste întrebări.
De asemenea, voi solicita luni, în cadrul partidului, sprijinul politic pentru acest demers.

Niciun comentariu: