marți, 5 februarie 2008

Pariuri cu miza falsa

Cand eram copil, una din cartile semi-serioase care m-a fascinat era intitulata "Cincizeci de batrane".
Spun semi-serioase, deoarece avea multe ilustratii (benzi desenate) - ceea ce o facea placuta ochiului meu de copil, dar era in acelasi timp o proza profunda despre drama boxerului profesionist.
Ideea de baza era cum batranul luptator profesionist, ajuns spre final de cariera, joaca meciul vietii sale cu marele challanger.
Simtind iminenta cantecului de lebada, veteranul pariaza in secret, pe o miza de 50 de mii de dolari, ca el insusi va pierde. Un fel de asigurare.

Citesc si aud diverse scenarii care descriu tipul de pariu pe care l-as fi angajat eu cu domnul Oprea.
Cel mai recent are enuntul urmator: daca domnul Oprea castiga Primaria, este campion iar eu mor, iar daca o pierde, vitzavercea. Adica, cum s-ar spune, raman cu cele 50 de batrane sub forma sefiei la PDL.

Raman uimit: chiar nu se vede adevarata varianta win-win?

Hai sa socotim impreuna: punem la mijloc tot ce avem mai bun in noi, impreuna cu intreaga echipa a PDL (sudata incredibil de repede) si castigam. Atat Primaria cat si Consiliul Judetean.
In acest caz, castigul politic este urias, Iasul are cel mai potrivit primar cu putinta, organizatia noastra este in fruntea competitiei politice la nivel regional iar PDL Iasi se inscrie pe un proiect major, de cel putin 8 ani.
Orice politician si-ar dori sa fie parte la un asemenea proiect politic.
Simpla apartenenta la echipa care pune in opera un asemenea proiect reprezinta un proiect politic in sine, dar sa fii in frunte!
Ce se va intampla cu noi la alegerile interne din 2010, in partid?
Prea putin conteaza acum, cand avem in fata asemenea provocari.
Stiu sigur ca, in ceea ce ma priveste, a pierde pentru a ramane lider nu reprezinta o miza, o dorinta.
Poate doar pentru unii competitori marunti, care nu inteleg adevarata substanta politica a conducerii unei organizatii aflate in plina crestere si se amagesc cu astfel de calcule minore, in care mor caprele tuturor vecinilor.
Pentru dumneavoastra care ar fi miza, in pozitia mea?

Niciun comentariu: