sâmbătă, 7 iunie 2008

Gaina domnilor Nichita si Fenechiu

O echipa de cercetatori americani a facut un experiment, intr-un trib izolat din jungla amazoniana.
Au proiectat un film oarecare, dupa care l-au intrebat pe seful de trib despre ce a fost vorba acolo, ce a vazut pe ecran.
Raspunsul calm a fost: o gaina!
Poftim?!
O gaina!
Bulversati, cercetatorii revad filmul, cautand explicatia.
Abia la o vizionare amanuntita, cu incetinitorul, intr-un cadru din film se zareste o gaina fulgerand in diagonala pe coltul ecranului.
Memorabila intamplare a prilejuit intarirea convingerii ca fiecare om traieste intr-un univers inchis al propriei cunoasteri, ca fiecare vede in lumea din jur doar ceea ce, defapt, poate asimila prin prisma propriei experiente.
Pentru tribul cu pricina, autostrada, masina, telefonul, blocul sau tramvaiul pur si simplu nu exista.
Gaina, in schimb, este un pilon al propriei existente (mai bine zis al propriei supravietuiri)
Pentru tribul domnului Nichita, infratit cu domnul Fenechiu, gaina o reprezinta afacerile imobiliare.
Insistenta cu care isi explica public aversiunea fata de domnul Oprea, prin faptul ca acesta are in spate grupuri de interese imobiliare, ne arata ca, defapt, analizand contracandidatul, distinsii domni nu au capacitatea de a se uita la program, la calitati personale si profesionale, la realizari, onoare si respectabilitate.
Nu.
Domniile lor se raporteaza instinctiv doar la propria gaina imobiliara - obsesia si ratiunea lor de a fi (la parghiile de conducere) dupa care cauta cu disperare gaina adversarului.
Chiar daca nu o gasesc, vorbesc apasat si convingator despre gaina din curtea adversarului.
Iar daca vor sa fie si mai convingatori, cum a fost cazul domnului Nichita la TeleM, aseara (cand se afla intr-o inferioritate jenanta fata de prestatia profesorului Oprea) atunci dau si explicatii: marii developeri imobiliari din spatele lui Oprea sunt ... Dan Carlan si Irina Schrotter !!
De ce?
Explica tot seful de trib: pai, pe terenul unde a fost fabrica lui Dan Carlan, in Tatarasi, acum se construiesc blocuri, de catre un grup din care face parte si Irina Schrotter. Nu e clar?
Saracii de ei, cat de jalnici pot fi!
Am decis, in 2004, sa ma dedic exclusiv carierei politice parlamentare si sa inchid activitatea de productie pe care am desfasurat-o aproape 15 ani.
Dupa ce am asigurat fiecarui fost angajat o solutie de angajare, firma si-a vandut fabrica vecinului meu, de la care o si cumparase cu cativa ani inainte.
Am vandut teren plus hale construite pentru ... 170 euro/mp (azi doar terenul valoreaza triplu).
Ce s-o fi intamplat dupa 4 ani cu intreg complexul (de cinci ori mai mare decat fosta mea proprietate) este doar treaba noilor proprietari.
Ceea ce este socant, insa, este faptul ca Nichita se refera la tranzactii exclusiv private si uita cardul de gaini din curtea sa.
Grupurile de interese imobiliare adevarate sunt, de exemplu, cele care au apelat la trafic de influenta de la Paris, prin Presedintele Senatului francez, catre colegii PSD din Senatul Romaniei, pentru ca Nichita, la Iasi, sa mosmandeasca terenuri publice in folosul marilor rechini.
Ma rog ...
Peste 8 zile, domnul Nichita va merge sa-si pasca gainile...

Niciun comentariu: