sâmbătă, 29 ianuarie 2011

Bahluiul - un proiect care se tine de cuvant

Pe 10 martie 2009, la exact două luni după numirea mea în funcţia de secretar de stat la Ministerul Mediului, lansam propunerea – proiect a unui Parteneriat pentru Bahlui.

Nici nu mai vreau să-mi amintesc toate ironiile, înjurăturile şi fliturile primite pe această temă, ca semn al neîncrederii în proiect şi în promisiunea implicită pe care o făceam atunci.

A trecut timpul, am strâns din dinţi împreună cu o echipă de oameni inimoşi, iar cu sprijinul acelor ieşeni care chiar vor să se întâmple lucruri majore în oraşul nostru, am împins proiectul înainte.

S-au făcut evaluări, studii şi masterplanuri.

S-au realizat şi aprobat metri cubi de documentaţii.

S-au promovat acte de decizie la nivelul Direcţiei de Ape Prut, al Administraţiei Naţionale Apele Române, al Ministerului Mediului şi al Guvernului.

S-a negociat şi armonizat proiectul cu Comisia Europeană, principalul finanţator, şi cu experţii internaţionali ai Jaspers – garanţii fezabilităţii proiectului în faţa CE.

S-au parcurs licitaţii şi s-au încheiat contractele de proiectare şi execuţie.

S-au obţinut puzderie de avize şi acorduri pentru începerea investiţiei.

Am intrat acum pe ultima linie dreaptă.

Pe 7 martie, aşa cum am promis, adică exact în săptămâna în care se împlinesc doi ani de la lansarea propunerii de proiect privind Parteneriatul pentru Bahlui, vom începe lucrul efectiv în şantier, în albia Bahluiului, în centrul Iaşului.

Prima etapă a proiectării contractate în noiembrie s-a încheiat, iar ieri s-a depus la Primărie dosarul cuprinzând documentaţia pentru autorizaţia de construire.

Ne întâlnim aşadar peste 5 săptămâni, luni 7 martie 2011, în albia Bahluiului, pentru a vedea excavatoarele muşcând cu poftă din noroiul care i-a dat şi numele şi renumele.

Şi pentru a marca împreună un atribut al acestui proiect – se ţine de cuvânt!

Până atunci, începând cu 1 februarie, unul dintre oamenii dedicaţi cu tot sufletul proiectului Bahlui – prof. univ. Dorina Isopescu - va trece în poziţia de coordonare directă şi nemijlocită a implementării acestuia, ţinând cont de complexitatea operaţiunilor ce se vor desfăşura odată cu începerea lucrărilor.

Un comentariu:

Loredana Popovici - ANTON spunea...

astept cu interes finalizarea proiectului, sper sa nu ajung bunica pana va fi gata. Mult noroc.