luni, 6 februarie 2012

Două fracturi şi o amnezie penibilă

Interesantă zi această luni!


Demisia premierului Emil Boc, anticipată de toată suflarea politică de trei zile încoace, a prilejuit liderilor USL, Victor Ponta şi Crin Antonescu, două fracturi logice sublime, plus o amnezie de toată frumuseţea.
Toată ziulica de azi, linia principală de mesaj a co-preşedinţilor USL a fost “alegeri parlamentare anticipate, la o săptămână diferenţă de cele locale, în iunie”.
Ia să vedem un pic cele două fracturi ale logicii de opoziţie.


Prima dintre ele.
Ai contestat comasarea alegerilor la Curtea Constituţională.
Ai invocat că poporul român nu e în stare să discearnă între primari şi parlamentari, prin urmare o campanie care amestecă cele două teme de campanie este un atentat la dreptul constituţional al românului de a vota fără să gândească.
Ai avut câştig de cauză.
Curtea a motivat negru pe alb că cele două tipuri de alegeri nu pot fi amestecate, într-o campanie electorală care să-i ameţească pe alegătorii lipsiţi de facultatea gândirii.
După trei zile, vii şi spui senin că nu e nici o problemă să ne alegem în iunie, la o săptămână distanţă, singura ta miză fiind “jos toată lumea”.


A doua fractură.
Ţipi de o lună că întreg guvernul trebuie să plece în bloc, că nu-s buni de nimic.
Premierul depune mandatul întregului guvern.
Ceri anticipate în iunie.
Că nu mai ai răbdare.
Adică ceri ca actualul guvern, în structura lui neatinsă, ministru cu ministru, mai puţin premierul demisionar, să stea în funcţie potrivit constituţiei, până prin iulie, când se instalează guvernul degajat de noile alegeri.
Că aşa scrie în constituţie: dizolvarea parlamentului după minim două luni şi noi alegeri în trei luni, timp în care guvernul demisionar gestionează treburile publice.
O jumătate de an în care acest guvern demisionar (contestat atât de vehement de tine) rămâne la putere, dar este lipsit de puterile constituţionale, în vremuri de criză europeană, când trebuie să lupţi din toate puterile cu recesiunea venită peste tine.
Dar cum rămâne cu Românica, de grija căreia te tăvăleşti pe jos?!?


Amnezia.
Cu două săptămâni în urmă, SIE condus de Răzvan Ungureanu era unul dintre premianţii domnului Ponta, una din instituţiile care au mers bine şi merită continuitatea.
În seara asta, bruscamente, Răzvan Ungureanu este blamat oficial de liderii USL, la juma’ de oră după desemnare, cu o furie penibilă.
Bleah!

Niciun comentariu: